Razvoj rješenja obnove tkiva za puknuće prednje ukrižene sveze

Stalnim znanstvenim i tehnološkim razvojem došlo je do napretka kod razvoja implantata biomehaničke potpore koja se koristi kod liječenja puknuća prednje ukrižene sveze koljenog zgloba, a razvijena je u želji da se postigne što bolja stabilnost, mobilnost i opteretivost puknute sveze za vrijeme njezina cijeljenja.

Puknuće prednje ukrižene sveze može se liječiti operativno ili neoperativno. Odabir postupka liječenja ovisi o nizu parametra, ali i o samoj prirodi ozljede. Trenutno, operativni, zlatni standard liječenja puknuća sveze je rekonstrukcija (engl. ACL reconstruction) koja podrazumijeva zamjenu ostataka puknute sveze s tkivom mišića natkoljenice ili tetive kosti ivera. Njoj konkurira postupak reparacije, odnosno obnove sveze kojem je cilj sačuvati biološko tkivo sveze spajajući otkinute ostatke tkiva. Trenutno je, na postojećem projektu udruge Orthoing, u sklopu doktorskog istraživanja razvijen prototip rješenja novog načina liječenja sveze koji se temelji na postupku obnove sveze. O nastavku razvoja rješenja, uskoro ćemo obavijestiti naše članice i članove!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.