Projekt “3DMe – tehnologija 3D printanja i modeliranja”

Projekt ``3DMe - tehnologija 3D printanja i modeliranja``

Na temelju Odluke o dodjeli bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2023./2024., dostupne na poveznici: https://mzo.gov.hr/vijesti/odluka-o-dodjeli-bespovratnih-sredstava-projektima-udruga-u-podrucju izvaninstitucionalnoga-odgoja-i-obrazovanja-djece-i-mladih-u-skolskoj-godini-2023-2024/5864 našoj Udruzi su dodijeljena bespovratna financijska sredstva za projekt “3DMe – tehnologija 3D printanja i modeliranja” pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Projekt “3DMe – tehnologija 3D printanja i modeliranja” je projekt namijenjen nadarenoj osnovnoškolskoj djeci, kao i vrtićkoj djeci, u cilju razvoja vještina trodimenzionalne vizualizacije predmeta, razumijevanje medicinskih slika te primjene 3D modeliranja i printanja u medicini u cilju poboljšanja kvalitete života i zdravlja pojedinaca kojima je potrebna pomoć u vidu sinergije medicine i inženjerstva, točnije tehnologije. Edukacija djece provodit će se kroz zanimljivu, interdisciplinarnu edukaciju 3D modeliranja korištenjem primjene matematike i fizike, kao i primjenom radionica koje potiču dječju kreativnost, poduzetnički duh i kritičko razmišljanje kroz izradu 3D modela s pomoću 3D printera. Interdisciplinarnost projekta se odnosi na povezivanje tehnike i tehnologije s medicinom, posebice povezivanja radiologije i medicinske obrade slike i kako primjena matematike i fizike može utjecati na modeliranje trodimenzionalnih endo- i egzo- implantata koji poboljšavaju kvalitetu života pojedinca.

                 

Osim navedenog, promišljanje o važnosti zdravlja pojedinca i društva provodit će se u okviru edukacija i radionica za primjenu re habilitacijskog postupka uz pomoć tehnologije koji se odnosi na rehabilitaciju oštećenog lokomotornog sustava nakon operativnog zahvata, posebno za osobe s invaliditetom u kontekstu nepostojanja uda koji je zamijenjen umjetnim. Unutar projektnih aktivnosti učenike će se poticati na vrednovanje održivog razvoja, a kroz edukaciju i radionice upoznavat će ih se s temama poput ljudskih prava, prava osoba s invaliditetom i društvenog prihvaćanja različitosti. Nakon završetka programa, učenici će steći nove vještine i sposobnosti u inženjerstvu i znanosti, kao i temelje za kritičko razmišljanje i kreativnost.

Voditeljica projekta je Doc.dr.sc. Petra Bonačić Bartolin, a projekt se provodi u partnerstvu s dječjim vrtićem “Latica Garčin” u mjestu Garčin, “Sretna djeca” u Novom Marofu te dječjim vrtićem “Dobro drvo” i osnovnom školom “Dragutin Domjanić” u Zagrebu. Početka provedbe projekata 8.studenoga 2023. godine, a radionice i predavanja su predviđene od početka veljače sljedeće godine. Ukupno trajanje projekta je osam mjesecu s dodijeljenih 19 573, 33 eura materijalnih sredstava za provođenje aktivnosti.

Jako smo ponosni na dobiveni projekt i veselimo se provođenju istog!

Projekt ``3DMe``

Uskoro više o radionicama i sadržaju istih! Sav edukativni materijal bit će objavljen online za svu zainteresiranu djecu i roditelje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.